Príprava dobrého espressa je skutočne umenie.

Čím je chuť výsledného espressa ovplyvnená?

Správne espresso sa pripravuje spôsobom, ktorý najviac vyzdvihne chuť a arómu kávy. Príprava dobrého espressa je skutočné umenie. Čím je chuť výsledného espressa ovplyvnená?

kvalitou vody

Kvalita vody má výrazný vplyv na kvalitu kávy. Je to zásadná vec pri príprave espressa. Voda musí prejsť správnou úpravou v zmäkčovači, až potom káva získa na sile. Zároveň ak má voda správnu kvalitu, chránia sa aj súčiastky kávovaru, neukladá sa v ňom totiž vápnik.

správnym dávkovaním

Optimálne dávkovanie na jednu šálku predstavuje minimálne 7-8 gramov kávy.

správnou prípravou

Optimálne množstvo správne namletej kávy nadávkujte do páky a kávu primerane stlačte. Pred založením páky vypustite z hlavy kávovaru prehriatu vodu. Nasaďte páku do hlavy kávovaru a okamžite začnite kávu presovať.

správnou dĺžkou prípravy

Správne talianske espresso musí tiecť rovnomerne a plynule počas cca 24 sekúnd. Ak tečie príliš rýchlo, musíte zjemniť mletie. Vyvarujte sa príprave veľkého slovenského espressa s dlhou extrakciou nad 30 sekúnd, do kávy sa tak dostávajú triesloviny, ktoré zaťažujú organizmus. Cieľom je káva plná olejnatých aromatických látok.

Ak chcete zväčšiť objem nápoja, zalejte espresso horúcou vodou alebo najprv nalejte do šálky horúcu vodu, a potom do nej pripravte espresso.

dôslednou starostlivosťou

Použitú kávu vysypte do odpadovej nádoby. Viac sa o starostlivosti o kávovar dozviete v sekcii Káva – Pre gastronómiu – Ľudská ruka.

Novinky