Segafredo získalo značku kvality dTest

19 februar 2024

Značka Segafredo Zanetti získala vďaka svojmu výrobku Segafredo Espresso Casa ocenenie Značka kvality dTest. Produkt obstál v konkurencii ďalších 15 rôznych káv a urobil aj veľmi dobrý senzorický a chuťový dojem na laboratórnu komisiu.

Pokiaľ sa pozrieme na hodnotenie podrobnejšie, v troch z piatich základných kritérií bolo Segafredo ocenené 3x „veľmi dobre“ – napr. v obsahu kofeínu alebo v senzorickom hodnotení.

V senzorickom hodnotení, kedy sa hodnotila napr. konzistencia peny, intenzita arómy, telo, kyslosť, horkosť atď., dosiahlo Segafredo Espresso Casa veľmi dobrých hodnôt ako pri príprave v automatickom kávovare, tak v pákovom kávovare. Typ kávovaru teda nemal vplyv na výslednú kvalitu nápoja. „Aj napriek tomu, že hlavným ocenením našej práce je spokojný zákazník, ktorému šálka našej kávy spríjemní deň, veľmi si vážime aj úspechu v odbornom teste. Ocenenie vnímame ako potvrdenie kvality našej kávy,“ doplnila Petra Knapová, marketingová manažérka spoločnosti Segafredo Zanetti pre Českú republiku a Slovensko.

Ako ukazujú dáta špecializovaného časopisu Retail News, zrnková káva je na vzostupe a najobľúbenejším kávovým nápojom zostáva stále espresso, ktoré si Česi i Slováci pripravujú najčastejšie doma. Veľké diskusie sa vedú ohľadom vplyvu kávovaru na kvalitu výsledného nápoja. Aj preto bola v teste časopisu dTest každá vzorka hodnotená 2x – najskôr pri príprave v automatickom kávovare a potom v pákovom kávovare. Podrobnejšie ohľadom testu viz. https://www.dtest.cz/zrnkova-kava

 

Tip od Segafredo: Ako si doma pripraviť dobré espresso v pákovom kávovare

  • Voda na espresso musí byť kvalitná – odporúča sa voda s PH7
  • Optimálne dávkovanie kávy – na 1 šálku espressa odporúčame min. 7 až 8 g kávy
  • Správna príprava kávy – Optimálne množstvo správne namletej kávy nadávkujte do páky a kávu primerane stlačte. Pred nasadením páky do hlavy kávovaru odpusťte prehriatu vodu, nasaďte páku do hlavy kávovaru a okamžite začnite kávu pripravovať.
  • Správne mletie a doba prípravy – Správne talianske espresso musí tiecť rovnomerne a plynule po dobu cca 24 sekúnd. Pokiaľ tečie príliš rýchlo, musíte zjemniť mletie, pokiaľ tečie veľmi pomaly, musíte naopak mletie zhrubnúť. Vyvarujte sa prípravy veľkého espressa, ktoré pákou preteká dlhšie ako 30 sekúnd. Do kávy sa pri tom dostávajú triesloviny, ktoré zaťažujú organizmus. Cieľom je zdravé espresso – káva plná olejnatých aromatických látok. Ak si chcete pripraviť väčšiu šálku, odporúčame espresso zriediť vodou.
  • Dôsledná starostlivosť o kávovar – o kávovar je nutné sa starať, aby stále varil dobrú a zdravú kávu. Pravidelne ho vymývajte, čistite a odvápňujte.

 

Novinky