História kávy

Od zrnká k šálke

Segafredo Zanetti je jediným dodávateľom na trhu s kávou, ktorý riadi celý proces výroby: 100% kontrola kvality od vypestovaných zŕn až po výslednú šálku espressa.

Kávu najvyššej kvality pestujeme na našich vlastných plantážach v Brazílii a Kostarike. Zrná sú potom starostlivo premiešané a pražené v najmodernejších pražiacich systémoch, aby vznikla zmes na prípravu pravého talianskeho espressa „il vero espresso italiano“.

Pestovanie

Príbeh chutnej šálky kávy Segafredo začína na kávových plantážach. Kávovníky, ktoré vyžadujú teplejšie a stálejšie klimatické podmienky, sú pestované výhradne v oblastiach okolo rovníka.

Kávovníkové semená klíčia počas 3-4 týždňov.

Predpestovanie kávovníkov prebieha v tzv. kávovníkových škôlkach. Po uplynutí cca 6 mesiacov sú presadené na plantáže.

Drobné biele kvety kávovníkov, ktoré po 3 dňoch odkvitajú, sa podobajú jazmínu, dokonca aj jazmínovo voňajú. Z nich postupne rastú plody, ktoré sa nazývajú kávové čerešne. Vyrastené kríky potom kvitnú aj niekoľkokrát do roka.

Na kríkoch kávovníka môžu súčasne rásť nielen kvety, ale aj zrelé a nezrelé plody. Prvej úrody sa však pestovateľ dočká až po 3 – 4 rokoch od výsadby, záleží na odrode rastliny.

Kávovník dosahuje vo voľnej prírode výšku cca 10 m. Na plantážach sú kávovníky kultivované a zastrihávané do výšky cca 2 – 3 m, aby sa zaistila lepšia starostlivosť a následný zber.

Najväčším producentom kávy je Brazília, nasleduje ju Vietnam, Kolumbia, Indonézia, India a Guatemala. V južnej Amerike sa pestuje najmä odroda Arabika, ktorá pokrýva tri štvrtiny celosvetového dopytu, zatiaľ čo Robusta sa pestuje najmä v Afrike, Indii, Indonézii a Vietname.

Zber

Kávová odroda Coffee Arabica sa zbiera prevažne ručne, keďže sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, kde by bol strojový zber veľmi náročný.

Uskutočňuje sa tzv. selektívny zber, aby sa kávovníky čo najmenej poškodili. Odtŕhajú sa zrelé čerešne, nezrelé sa nechávajú dozrieť. Takúto kávu môžeme nazvať výberovou kávou.

Česáčovi trvá až 3 dni, než naplní 1 vrece = žok, ktoré váži 60 kg.

Spracovanie

Hneď po zbere je nutné odstrániť dužinu a pergamenovú šupku, ktorá obaľuje kávové zrná a zapríčiňuje ich ďalšie klíčenie.

Kávové čerešne sa spracúvajú buď tzv. mokrou alebo suchou cestou. Mokrá cesta sa uskutočňuje v oblastiach, kde je dostatok vody. Suchá cesta je najstaršou metódou spracovania kávy a používa sa v oblastiach s nedostatkom vody.

Pri suchom spracovaní sa plody rozprestierajú na slnku, aby sa usušili, alebo sa umiestnia do špeciálnych sušičiek. Zrná sa potom niekoľkokrát olúpu a preosejú, aby sa odstránili nečistoty.

Mokré spracovanie je nákladnejšie, ale produkuje takzvané „lavados“ alebo „vypraté“ druhy kávy, ktoré sú cennejšie ako druhy „corrientes“ alebo „natural“.

Pri mokrom spracovaní sa dužina najprv mechanicky odstráni, potom sa zrná prepláchnu vo vode a nechajú fermentovať na 24 – 36 hodín. Potom sa sušia buď na slnku alebo v špeciálnych sušiacich bubnoch.

Praženie

Praženie je umenie, ktoré vyžaduje veľké skúsenosti. Spoločnosť Segafredo Zanetti vyvíja vlastný štýl praženia kávy na základe neustáleho výskumu a technologických inovácií v kombinácii so starými benátskymi technikami odovzdávanými medzi generáciami.

Po celom svete vlastní Segafredo celkom 15 pražiarní, kde praží zelenú kávu, a kontroluje tak veľmi dôležitú časť výroby kávy. Najcennejšou osobou v pražiarňach je vždy tzv. ochutnávač, ktorý zaručuje stále rovnakú chuť daného druhu kávy.

Zrná sa pražia pri teplote 220 °C asi 20 minút.

Počas praženia stratia zrná asi 20 % váhy a zhruba o 60 % zväčšia svoj objem.

Balenie

Balenie je pre uchovanie čerstvosti kávy veľmi dôležité. Len čo sa káva dostane do kontaktu so vzduchom, začne sa proces oxidácie a straty krásnej vône. Preto musí byť káva po upražení vhodne zabalená.

Segafredo Zanetti používa na balenie zrnkovej kávy vrecúška so špeciálnym ventilčekom, ktorý vypúšťa plyny von, ale nepúšťa kyslík dnu.

Kávové zrná obsahujú rôzne plyny (vrátane oxidu uhličitého), ktoré zrná vydychujú, čo vnímame ako arómu. Z tohto dôvodu je nutné do obalu zabudovať ventilček na ochranu tejto arómy, ktorý umožní plynom unikať z obalu. Zároveň ventil zaisťuje, že do balenia nemôže vniknúť žiadny kyslík.

Mletá káva je bezprostredne po pražení a mletí vákuovo zabalená, nie je na to potrebný žiaden ventil na ochranu arómy.

Služby

Sme tím ľudí pracujúci v priateľskom prostredí a svoju prácu máme radi.

Využite našu ponuku produktov a služieb, neváhajte sa na nás obrátiť.

Obchodný zástupca si s vami dohodne osobné stretnutie, rád vás navštívi a zoznámi s našou ponukou.

Na základe informácií zo stretnutia vám odporučí určitý typ kávy a vhodnú kávovú technológiu.

Tovar vám dovezieme kamkoľvek na Slovensku.

Kávovú technológiu vám za príslušných podmienok požičiame alebo si ju môžete od nás zakúpiť. Podmienky vám priblíži náš obchodný zástupca.

Zabezpečíme inštaláciu kávovaru, zaškolenie obsluhy a za dohodnutých podmienok príslušný servis.

Radi zaškolíme váš personál v našej Škole kávy Segafredo. Naučíme ho byť správnym baristom.

Budeme vám oporou pri predaji našich produktov.

Novinky